Magamról

Pásztor Sándor vagyok, klinikai szakpszichológus. Pszichológusként a Debreceni Egyetemen diplomáztam (ezt megelőzően történész végzettséget is szereztem a Miskolci Egyetemen, miközben - egyetemi éveim alatt - újságíróként dolgoztam).

A pszichológus diploma megszerzése után Budapesten, az Országos Rehabilitációs Intézet gyermekosztályán helyezkedtem el, ahol súlyosan sérült, illetve különböző fogyatékosságokkal élő gyermekekkel, valamint szüleikkel dolgoztam. Ebben az időszakban több alkalommal kísérő pszichológusként vettem részt a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika által szervezett táborokon, amelyeket daganatos betegségekben szenvedő, és gyógyult gyermekeknek, illetve szülőknek szerveztek.

Magamról...

A kórházban eltöltött időszakot követően a XIX. kerületi Nevelési Tanácsadóban helyezkedtem el, ahol nagy tapasztalatot szereztem a gyermekkor, serdülőkor nehézségeivel, párkapcsolati problémákkal, családi konfliktusok és életvezetési problémák megoldásával kapcsolatban.

Időközben a Magyar Individuálpszichológiai Egyesületnél elsajátítottam a gyermekpszichodráma módszerét, majd autogén tréning (felnőtt és gyermek) vezetéséhez szereztem jogosultságot a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél, ahol a meditációval és szimbólumterápiával is megismerkedtem.

Elsajátítottam - a Genfi Gyermekpszichiátriai Klinikán B. Cramer által kidolgozott - együttes baba-mama pszichoterápiás módszert, amelynek segítségével rendkívül hatékonyan és gyorsan orvosolhatók az egészen korai (0-3 éves korban jelentkező) tünetek, a csecsemő és az édesanya közötti kapcsolati problémák (táplálkozási zavarok, alvási nehézségek, „kezelhetetlen gyerek” jelenségek).

Klinikai szakvizsgámat a Debreceni Egyetemen szereztem, ahol „kitűnő” minősítéssel végeztem. Jelenleg magánrendelésemen fogadom a hozzám fordulókat, gyermekeket, serdülőket, felnőtteteket, szülőket és párokat egyaránt.

Miben segíthetek?


 • online terápia
 • életvezetési elakadások, alkalmazkodási zavarok
 • krónikus betegségek miatt megváltozott élethelyzettel kapcsolatos problémák megoldása, lelki sérülések feldolgozása (daganatos betegségek, cukorbetegség, testi sérülések, stb.)
 • szorongásos kórképek, fóbiák (víziszony, tériszony, félelem különböző állatoktól – kígyó, pók, stb., klausztrofóbia, szociális félelmek)
 • pánikzavar, pánikbetegség (mellkasi nyomás, fulladás, légszomj, erős szívdobogás, verejtékezés, ájulástól, haláltól való félelem)
 • gyermeknevelési problémák, baba-mama terápia
 • önismeret fejlesztése
 • párkapcsolati problémák, válás, szakítás, féltékenység
 • önbizalomhiány, csökkent értékűség érzése, önértékelési zavarok, kisebbségi érzések, bűntudat

Miben segíthetek?


 • pszichoszomatikus tünetek (negatív orvosi leletek mellett gyakori fejfájás, szédülés, hasfájás, hányinger stb.)
 • nemi identitással kapcsolatos problémák, kérdések
 • nemi érdeklődéssel kapcsolatos félelmek, „perverz”-nek érzett gondolatok, szexuális fantáziák (transzvesztitizmus, homoszexualitás, biszexualitás, stb.)
 • szexuális élet, párkapcsolat zavarai
 • evésproblémák, táplálkozási zavarok (étvágytalanság, anorexia, bulímia)
 • traumák, veszteség élmények feldolgozása (baleset, közeli hozzátartozó halála, gyász)
 • túlzott stressz, menedzser betegségek
 • a sztárság, közismertség nehézségei

Az első lépések, módszerek, a közös munka

Az első találkozás során a kliens részletesen elmondja, milyen probléma megoldásához kér segítséget. A hallottakat soha nem minősítem, hiszen minden gondolat, érzés értékes adalékkal szolgálhat a probléma minél részletesebb megismeréséhez. Kérdéseimmel segítek, hogy lehetőleg az összes fontos információ felszínre kerüljön. A beszélgetés végére általában körvonalazódik, hogy szükség van-e további találkozásokra, ha igen, pontosan mi is az, amivel foglalkoznunk kell, és melyik az a módszer vagy módszer kombináció, ami az adott kliens és problémája szempontjából a leghatékonyabb lehet.

Az általam alkalmazott főbb módszerek: analitikusan orientált, dinamikus verbális terápia (a pszichoanalízis főbb elveire épül, de a kliens aktív részvételét igényli a probléma gyökerének megtalálásában); relaxáció, imagináció, autogén tréning (a hipnózishoz hasonlóan módosult tudatállapotban történnek az események, a kontroll mindvégig a páciens kezében van, megta-nulja használni saját képzeletét, belső energiáit, és uralmat nyerhet eddig kezelhetetlennek érzett testi reakciói felett – pl. pánikbetegség esetén), szülőkonzultáció; baba-mama terápia (részletek a gyermekrendelés – első lépések oldalon);. Mindezeken túl használom a monodráma, pszichodráma, viselkedés és kognitív terápia, valamint a családterápia bizonyos elemeit is.


Az 50 perces ülések heti rendszerességgel, lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban zajlanak.

A pszichoterápiás beszélgetés rendkívül személyes műfaj, hiszen a kliens bizalmas adatokat, a legbensőbb gondolatait, érzéseit osztja meg a terapeutával, sokszor olyan dolgokat is elmond, amit addig talán önmagának sem mert megfogalmazni. Fontos ezért, hogy a terapeuta és a kliens között olyan kapcsolat alakuljon ki, amiben kölcsönösen elfogadják egymást, nyíltan és őszintén kommunikálnak. Pácienseimet arra biztatom, hogy mindent merjenek kimondani, fogalmazzák meg az esetleg felmerülő negatív érzéseiket, elbizonytalanodásaikat is, hiszen ezek a terápiás folyamat természetes velejárói lehetnek. A pszichoterápia feladata nem az, hogy a kliens a pszichológus barátjává váljon, benne pozitív képet alakítson ki önmagáról, hanem az, hogy problémája megoldásához segítséget kapjon, ez pedig csak maradéktalan őszinteséggel sikerülhet.

A foglalkozásokat nem nyújtjuk a végtelenségig, hiszen az idő mindenki számára értékes. Problémától függően a közös munka az egy alkalmas konzultációtól a hosszabb önismereti munkáig terjedhet, a terápia várható időtartamát már az első találkozás során megbeszéljük.
A pszichológusi munka alapvető és lényegi eleme a titoktartási kötelezettség, ennek megfelelően természetesen bizalmasan kezelem mindazon információkat, amelyek a foglalkozásokon elhangzanak.

 
Elérhetőségeim:

Telefon: 06 30 380-1397

Email: pasztorsa@gmail.com

A rendelések helyszíne:
1062 Budapest, Délibáb utca 10. I.em. 4. Kapucsengő101.
illetve:
Gödöllő, Köztársaság u. 69/a (Atlantisz Életmód Központ).